نقد کتاب “قلعه حيوانات” نوشته جورج اورول
درباره نویسنده:
جورج اورول نام مستعار اریک آرتور بلر نویسنده و روزنامهنگار انگلیسی است که شاخصترین اثر وی کتاب 1984 است.
خلاصه کتاب:
رمان معروف “قلعه حیوانات” نوشته “اریک آرتور بلیر” ملقب به جورج اورول در سال 1943 نوشته شده و رمان پاد آرمانگرایانهای است که با گذشت بیش از نیم قرن از تاریخ نگارش این اثر، غالب تصاویر و جملاتش برای خوانندگان آن زنده و قابل لمس است.
رمان قلعه حیوانات با نثری ساده، طنزآمیز و سرگرمكننده، بسیار جذاب میباشد. زیباترین جمله كتاب این است: “همه چیز همان است که همیشه بوده و بعد ها نیز به همین منوال خواهد بود، زندگی نه بدتر میشود و نه بهتر و گرسنگی مشقت قوانین لایتغیر زندگی است” که بدین معناست که انقلاب کارگری بر پایه نظام کمونیسم پایدار نخواهد بود.
قلعه حیوانات روایتی سمبلیک است. کتاب در مورد حیواناتی است که در اقدامی آرمانگرایانه و تحت تاثیر تفکراتِ خوک نظریهپردازی به نام “مِیجر پیر”، صاحب دو پای مزرعه یعنی “آقای جونز” را فراری میدهند و حکومت حیوانات را در جهت نیل به برابری و رهایی از تحکم ظالمانه انسانها پایهگذاری میکنند. مدت زمان زیادی طول نمیکشد که “ناپلئون” یکی از دو خوک پرنفوذ مزرعه و دارای سگهای درنده تربیت شده است بر اساس یک توطئه، دیگر خوک پر نفوذ مزرعه (سنوبال) را فراری داده و خود جایگاه رهبریت این انقلاب نوپا را تصاحب میکند.
“آقای جونز” فردی دائمالخمر است که مالکیت مزرعه را بر عهده دارد، عدم کفایت وی در مدیریت مزرعه جرقه اصلی انقلاب حیوانی را میزند.
تحلیل کتاب:
نویسنده با زبانی ساده توانسته استبداد حاكم بر جامعه خود را شرح دهد و چه جالب كه این استبداد نه زمان دارد و نه مكان. جامعهای كه به دلیل نبود آگاهی، ظلم و ستم به صورت آشكارا رخ میدهد ولی كسی جرات اعتراض ندارد. ظلم و ستم آنگونه به حق رخ میدهد كه مظلومان برخود شك دارند و ظالمان را محق میدانند.
در ابتدای داستان همت حیوانات بسیار تحسین برانگیز بوده و توانستند خود را از دست ظلم نجات دهند ولی متاسفانه هیچ انقلابی بر آرمانهای خود وفادار نبوده و آرمانها براساس منافع حاكمان تغییر میكند.
با خواندن این رمان به راحتی میتوان هدف نویسنده یعنی انتقاد از انقلاب کارگری تحت نظام سرمایهداری کمونیسم شوروی سابق به نمایندگی لنین و به ویژه استالین پی برد.
“میجر پیر” نماد نظریهپردازان جنبش کمونیستی از قبیل لنین و مارکس است.
“ناپلئون” نماد رهبران خودکامه و فاسد انقلابهای کمونیستی و به وضوح استالین است.
“اسنوبال” نویسنده اصلی قوانین هفتگانه حیوانات است. او نماینده رهبران انقلابی است که خود قربانی انقلاب میشوند و به طور خاص به سرنوشت لئون تروتسکی اشاره دارد که از حزب کمونیست روسیه اخراج و از اتحاد شوروی تبعید شد.
“سکوئیلر” خوکی که دائما در حال اشاعه افکار ناپلئون در بین حیوانات و ارائه آمار دروغین در مورد معیشت آنان است.
“باکسر” اسبی سختکوش است که مظهر طبقه کارگر و طرفدار تفکر “من بیشتر کار خواهم کرد” است، او تمایلی به همصدایی با دیگر حیوانات در جهت اعتراض به وضعیت موجود ندارد.
“گوسفندان” اجتماع مطیع و دنباله رو حاکمان هستند که ناآگاهانه در تداوم شرایط نابهنجار مزرعه تاثیرگذار هستند.
“موزز” کلاغ سیاه نماد کلیسای اُرتدکس است که در زمان استالین اجازه فعالیت یافت و با دادن وعدههای زندگی شیرین در دنیای دیگر موجب تسهیل پذیرش شرایط مشقت بار و رنجآور زندگی توسط طبقه کارگر میشد.
این مطلب توسط سایت دکتر امیر مسعود رستمی تهیه و تنظیم شده است. |
همانطور كه در بالا اشاره شد اين كتاب يك كتاب سياسي و بيانگر انقلاب كمونيستي شوروي است.قوانيني در اين مزرعه وضع ميشود اما پس از مدتي اين قوانين تحريف يافته و عوض ميشوند؛مثل:”همه ي حيوانات برابرند” اما پس از مدتي ميشود:”همه ي حيوانات برابرند،اما بعضي برابرترند”
رهبر اين مزرعه كه خوكي به نام(ناپلئون)است كه زندگانيش شباهتي به ساير اعضاي مزرعه ندارد و رفتار و اعمال موجود دوپا را انجام ميدهد و در نهايت تشخيص خوك از ادم و ادم از خوك دچار مشكل ميشود.
تحلیل کتاب توسط دکتر رستمی به طور کامل و عالی انجام شده،
همان طور که با خواندن کتاب می توان پی برد که به شوروی سابق اشاره دارد واینکه همه چیز به نفع حاکمان ودولتمردان تغییر میکنه…
تحلیل کتاب توسط دکتررستمی به طورکامل وعالی انجام شده .
همان طور ک باخواندن کتاب می توان پی بردکه به شوروی سابق اشاره داره و اینکه همه چیزبه نفع حاکمان و دولتمردان تغییرمی کنه ….
نقد خوبی بود،حوادث این کتاب شامل تمام جهان میشه،بصورت طنز امیزی معلومه اول میان این کتابو میخونن و بعد انقلاب میکنن!!!