معرفی و نقد فیلم “مادام بواری”
اختلال شخصیت مرزی و اختلال جنسیتی
این بار به سرغ فیلمی جذاب به نام “مادام بواری” رفته ایم. این فیلم جدیدترین اقتباس از رمان فلوبر با همین نام است که درباره زنی به نام اما که جاهطلب است و با دکتر بوواری ازدواج میکند. بخش اعظمی از داستان حول اختلاف میان ایدئالهای خیالبافانه و جاهطلبانه اما و واقعیتهای زندگی روستایی او میچرخد، به خصوص که این قضایا او را به سوی دو عشق سوق داده و بدهیهای قابل توجهی برایش به همراه میآورند که سرانجام باعث میشود اما اقدام به خودکشی کند.
با ما همراه باشید.
مشخصات فیلم:
- کارگردان: سوفی بارت
- نویسنده: رز بارانچه
- طبقهبندی : درام
- سال تولید: 2015
- اختلال شاخص: اختلال مرزی
- زبان : انگلیسی
- كشور تولیدكننده: آمریكا
- زمان : 118 دقیقه
توضیحات فیلم:
مادام بوواری تاکنون بارها در تئاتر و سینما بازآفرینی شده و اولین بار ژان رنوار در سال ۱۹۳۴ از روی این رمان فیلمی ساخت. بعد از آن نیز چند مجموعه تلویزیونی از این رمان ساخته شد. یک بار نیز در سپتامبر ۲۰۰۹ تئاتر موزیکالی از این داستان ساخته شد. دو فیلم از این رمان در سالهای ۱۹۹۱ و ۲۰۱۵ با همین نام اقتباس شدهاست. فیلم مادام بوواری (۲۰۱۵) با بازی میا واسیکوفسکا در نقش مادام بوواری و کارگردانی سوفی بارتز جدیدترین اقتباس از این رمان است.
نقش اول فیلم زنی به نام اما می باشد که با پزشک دهکده خود به نام شارل بواری ازدواج می کند. او دختری روستایی است که از دنیای خود انتظارات فراوانی داشته و هیچ چیز و هیچ کس او را خوشخال و خوشبخت نمی کند. اکثر سکانس های فیلم حول محور ارزوها و ایده آل های اما از واقعیت های زندگی روستایی است و همین موضوع توجه او را به دو عشق نامشروع جلب نموده و وارد رابطه ای غیر اخلاقی می شود. در تمام مدت همسرش شارل سخت در حال کار بوده و نمی تواند از پس ولخرجی های اما برآید و همیشه سعی بر خوشحال و خوشبخت کردن همسرش را دارد غافل از اینکه همسرش دل به دیگری باخته است. همه اهالی روستا از شهوترانیهای اِما خبر دارند ولی شارل چیزی از این موضوع نمیداند و کنترلی روی همسرش ندارد، زیرا در واقع همیشه درگیر سروسامان دادن به خراب کاریهای خودش است. او همسرش را میپرستد و او را زنی بی عیب و نقص میداند.
اما در خیانت اول خود تصمیم به فرار می گیرد ولی رودولف(معشوقه اما) پشیمان شده و او را در نیمه راه رها می کند. اما از این ماجرا سخت مریض و افسرده شده و خانه نشین می شود. بعد از مدتها به طور تصادفی در تئاتری که او همراه همسرش حضور داشت، با فردی به نام لئون اشنا می شود و او دومین فردی است که اما عاشقش می شود. در نهایت جدا شدن لئون از اما و از طرفی بدهی های فراوانی که اما داشته باعث می گردد که به خودکشی اقدام کند.
تحلیل فیلم:
فیلم «مادام بواری» تصویری روانی گیرایی از زنی بیقرار ارایه می کند و این فیلم توانسته به خوبی اضطراب شناور دایمی و بیتابی ناشی از نارضایتی همیشگی از وضع موجود را به خوبی به نمایش بگذارد. مادام بواری در این فیلم به طور خودآگاه و یا ناخودآگاه بدنبال نیمه گم شده خود بوده و اما هیچگاه نقش همسری خود را قبول ندارد و اصرار دارد که باید به صورت فاعلانه و با شناخت فردیت خود، خود را به زندگی آرمانی برساند.
در تمام سکانس های فیلم مشاهده می شود که اما سعی دارد مثل مردها زندگی کند، چه در معاشرت چه در خوش گذرانی ها و چه در مسایل اقتصادی خانه ولی ناموفق بودن در این امور سرانجامش برای اما مرگ می شود.
سستعنصری ویژگی اصلی در شخصیت اما بوده و رودولف و لئون به عنوان عشق هوس ران او، نمونه های کاملی از بی مایگی و بی وفایی هستند و آنچه مادام بواری را به شخصیتی ویژه تبدیل می کند بیتابی دایمی نامشخصی است که سرانجام او را در کمال ناباوری می کشد.
او زن متأهلی است که سعی می کند از کلیشه های جنسیتی عبور کند و مفاهیم روانشناختی بسیار مهمی از جمله مکانیسم های دفاعی یا خطاهای شناختی را به نمایش می گذارد. خیال پردازی های او و مکانیسم دفاعی “تعمیم” است که ارتباط تنگاتنگی با کلیشه های جنسیتی دارد.
یکی از ویژگی های شخصیتی مهمی که در اما دیده می شود، شخصیت مرزی است که زنانی با این ویژگی شخصیتی ممکن است بسیار جذاب باشند ولی اکثرا هنجارشکن بوده و معیارهای جامعه خود را رعایت نمی کنند همچنین در برخوردهای خود با گرمی و هیجان رفتار می کنند ولی از طرفی با پرخاشگری های ناگهانی، خواسته های زیاده از حد، تغییرات شدید خلقی و افسردگی های مزمن، همراه یا همسر خود را نسبت به خود بی علاقه می کنند. تغییراتی که به تدریج باعث آسیب رساندن به خود می گردد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.